Protezler, çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine ya da estetik bozuklukların giderilmesi için, kişinin çiğneme, konuşma fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için yapılan yapay dişlerdir.
Merkezimizde, Hareketli (Total - Parsiyel) protez, Sabit protez, Gece Plağı (Sprint), Yer Tutucu, köprü sökümü ve simantasyonu işlemleri yapılmaktadır.
Hareketli Protezler;
Ağızda eksik diş sayısı sabit protez yapılamayacak kadar fazla olduğunda veya hiç diş bulunmadığı durumlarda hareketli protezler yapılır. Bu protezler çenelerdeki dişsiz alanlardan (damaklardan) destek olan, çene kemikleri üzerindeki yumuşak dokulara oturan protezlerdir. Bu protezler hasta tarafından takılıp çıkartılabilir.
Sabit Protez (Kron, Köprü, Kaplama);
Ağızda bir veya birden fazla diş kaybı durumunda oluşan boşlukları doldurmak için komşu dişlerden destek alınması esasına dayanan tedavi şeklidir. Yapay dişler, doğal dişlerin üzerine
hazırlanan metalden ve porselenden oluşan yapılara tutturulurlar. Yapılabilmesi için komşu dişlerin sağlıklı olması gerekir.
Gece Plağı (Splint);
Dişleri birbirinden uzaklaştırarak Buruksizmin (diş sıkma ve gıcırdatma) olası etkilerini kasları gevşeterek ortadan kaldırarak ağrıyı azaltır. Eklem pozisyonunu değiştirerek çene eklemindeki aşırı yüklenmeyi azaltır. Gece plağı (Splint) şeffaf plastikten yapılarak alt veya üst çeneye uygulanabilen plaklardır.
Hareketli protezlerin (total - parsiyel ) laboratuvar aşamaları; öncelikle hastanemizin protez laboratuvarı tarafından gerçekleştirilir.
Laboratuvarımızda yapılamayan sabit protez ve metal iskelet dökümleri, anlaşmalı özel
laboratuvar aracılığıyla yapılmaktadır.
Yer Tutucu:Süt dişleri dönemde kaybedilen dişlerin geride bırakmış oldukları boşlukları koruyarak diğer dişlerin bu boşluklara doğru kaymasını engelleyen apereylerdir. Yer tutucu aperey için diş hekimi tarafından ölçü alınıp diş teknisyeni tarafından alınan ölçüye uygun yer tutucu aperey hazırlanır. Hastanın ağız içi durumuna göre sabit ve hareketli yer tutucular yapılabilmektedir. Yer tutucular kalıcı dişlerin sürmesine kadar hastanın ağzında kalmalı bu süre içerisinde 3 ayda bir kez diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.