ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ
10 Kasım 2021



     Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Seray Liha,açıklama yaparak çocuklarda ki ağız ve dış sağlığına dikkat çekti. Daimi dişlerin çıkması işe 6 yaşında başlar 12-13 yaşına kadar devam  ettiğini ifade eden Diş Hekimi Seray Liha ailelere uyarıda bulunarak, 6 yaşında daimi birinci azı dişi çıkmaya başlar ama aileler bunu süt dişleri ile ayırt edemeyebilir. O yüzden 6 yaşında mutlaka bir kontrolle bu farkı diş hekiminden öğrenmeleri gerekmektedir”dedi.
Çocuklarda ki diş sağlığı ile ilgili önemli açkılamalarda bulunan Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Seray Liha; Erken süt dişi çekiminde dikkat edilmesi gerekenler;Çocuklarda süt dişleri; aşırı çürükler, enfeksiyon, diş travmaları yetersiz anne sütüyle beslenme, genetik sorunlar, yanlış biberon ve emzik kullanımı gibi nedenler erken kayıplar yaşanabilir. Süt dişlerinin herhangi bir müdahale olmadan, kendiliğinden düştüğü durumlar haricindeki her türlü kayıp erken süt dişi kaybı  olarak bilinmektedir. Erken süt dişi kayıplarında mutlaka yer tutucular kullanılmalıdır.

    Süt dişlerinin en önemli görevi, sürekli dişler için yer tutucu vazifesi görmesidir. Bu yüzden süt dişlerini her türlü tedavi ile doğal düşme zamanı gelene kadar olabildiğince ağızda tutulması gerekmektedir. Yer tutucular erken kaybedilen süt dişlerinin daimi dişler çıkana kadar mevcut olan boşluğunu koruyan sabit veya hareketli çeşitleri olan aygıtlardır.

    AĞIZDA DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR ? (SÜT DİŞLERİ VE DAİMİ DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR ?)

Süt dişleri ağızda görünmeye 6 ay – 12 ay arasında başlayarak 2,5 – 3 yaşlarına kadar devam eder.
Daimi dişler ise süt dişleri ile 6 yaş itibari ile yer değiştirmektedir. Bu yer değişimi 12 – 13 yaşa kadar devam etmektedir.
6 yaşında ağızda görünen bir diş ise, birinci büyük azı dişidir ve genellikle süt dişleri ile karıştırılmaktadır. Ebeveynler  bu konuda kontrol ziyaretlerinde diş hekimi tarafından bilgilendirilmektedir.

    ÇOCUKLARA DİŞ  FIRÇALAMA EĞİTİMİ NE ZAMAN VERİLMELİDİR ?

Bebekleriniz 6- 8 aylık arasındayken yani dişleri ağzında yeni oluşmaya başlarken temizleme alışkanlığını küçük adımlarla aşılamanız gereklidir. Özellikle sabah kahvaltısının ardından ve geceleri yatmadan önce çiğneme yüzeylerini temiz bir tülbent yardımıyla silerek bakım ve hijyen sağlayabilirsiniz.
Çocuklarda diş fırçalamanın kullanımına çocuğunuzun arka dişlerinin çıkmasının ardından başlayabilirsiniz. Bu da ortalama 2,5 - 3 yaş a–asında olmaktadır. Bu yaşlarda çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanız ile beraber, ileride ağız içi sorunlarını da önlemiş olacaksınız.

     ÇOCUKLARDA DİŞ HEKİMLERİNE NE ZAMAN GİDİLMELİ ?

İlk diş hekimi muayenesini, ilk diş çıktıktan sonra yapılması (genellikle 6 ay – 1 yaş )Dünya Sağlık  Örgütü tarafından önerilmektedir. Çocuklarda ilk dişinin çıkmasının ardından 6 ayda bir diş hekimine gitmesi gerekmektedir.
     NEDEN SÜT DİŞİ TEDAVİ EDİLMELİDİR ?
Süt dişleri, çiğneme ve beslenmeyi sağlayarak büyüme ve gelişmeye yardımcı olmaktadır. Süt dişleri çene kemiğini büyümesini uyarmakta  ve daha sonra onların yerlerine sürecek olan daimi dişlerin yerlerini korumaktadır. Süt dişleri  aynı zamanda konuşma açısından son derece önem taşımaktadır. Süt dişlerinin tamamen değişecek olması nedeniyle bu dişlerde oluşan problemlerin ciddiye alınmaması yapılabilecek en büyük hatadır.
    SÜT DİŞLERİNİN ÇÜRÜMEMESİ İÇİN UYGULANAN TEDAVİLER NELERDİR ?

Çürük ile mücadele fluorid uygulamaları işe yarıyor. Çürüğü engellemenin bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Dişlere yüzeysel (topikal ) fluorid uygulaması ile bu direnç kazandırılır.
Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarını içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde bulunur. Fakat çoğu zaman çocuklar dişlerini fırçalamayı ihmal ederler ve dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. İşte böyle durumlar için profesyonel topikal fluorid uygulamaları yapılmaktadır. Topikal fluorid uygulaması her 6 ayda bir yapılırsa ancak etkili olabilir. Bunun için çocuklarımızı her 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine getiriniz”şeklinde açıkladı. Haber: Yeşim DRAMALI